Mijn CT&A

Fiscus bevestigt haar standpunt omtrent restaurant- en receptiekosten

Gepubliceerd op 05-05-2020 door Frederic Bogaerts

De fiscus heeft in maart in een circulaire bevestigt dat ze inzake directe belastingen niet van haar standpunt omtrent de aftrekbaarheid van restaurant-en receptiekosten zal afwijken, zelfs indien deze kosten zijn gemaakt met een publicitair doel.


BTW

De regel voor restaurant- en receptiekosten is dat de BTW op deze kosten niet aftrekbaar is. Rechtspraak en de administratie aanvaardt echter in zeer uitzonderlijke gevallen dat de btw op deze kosten toch gerecupereerd kan worden, indien de belastingplichtige kan aantonen dat deze kosten voor publicitaire redenen zijn gemaakt. In dit geval worden deze kosten niet meer aanzien als een onthaalkost, maar als een publiciteitskost. Het herkwalificeren naar een publiciteitskost is echter de uitzondering en in de meeste gevallen dus niet van toepassing.


Inkomstenbelasting

Inzake directe belastingen geldt er voor zowel restaurant- als receptiekosten eveneens een aftrekbeperking. Restaurantkosten zijn maximaal aftrekbaar voor 69%, terwijl receptiekosten aftrekbaar zijn voor maximaal 50%. Onze vorige minister van Financiën was van mening dat net zoals bij BTW, de restaurant- en receptiekosten voor 100% aftrekbaar kunnen zijn in het uitzonderlijke geval waarbij deze kosten gemaakt worden voor publicitaire redenen.

Zowel het Hof van Cassatie als onze huidige minister van Financiën zijn echter van oordeel dat inzake directe belastingen er niet naar het doel, maar naar de aard van de uitgaven dient gekeken te worden. Ongeacht of deze kosten een publicitair doel hebben, behouden zij aldus de aard van restaurant- en receptiekosten en hun aftrekbeperkingen tot respectievelijk maximaal 69% en 50%.

 

Cools Tax & Accountancy
Fruithoflaan 124 b 12/13
2600 Berchem
BE 0715.762.505

T: + 32 3 451 20 00
M: info@cools-taxacc.be

Openingsuren
Ma – Do: 9.00 u – 16.30 u
Vr: 9.00 u – 15.30 u

Inspiratie in uw mailbox?

Shtick was here.