Mijn CT&A

Brengt de Kerstman u een elektrische fiets? Fiscaal cadeau inbegrepen!

Gepubliceerd op 21-12-2016 door Nick Verheyden

Velen onder u hebben misschien al het plezier ontdekt van de elektrische fiets. Hoezeer u van die elektrische fiets geniet op fiscaal vlak, hangt echter van het soort elektrische fiets dat u aankoopt. Er zijn verschillende modellen op de markt die ook verschillende rechten en verplichtingen met zich meebrengen. En sedert 1 oktober is er op wettelijk vlak een en ander veranderd. Samen met u fietsen we even door de nieuwe maatregelen.

 

Need for speed?

Grofweg onderscheiden we drie soorten elektrische fietsen.

  1. De elektrische fiets met hulpmotor heeft een vermogen tot 250 watt en haalt maximum 25km/u. De motor van deze fiets geeft enkel ondersteuning wanneer u zelf ook trapt. U kunt uiteraard sneller trappen dan 25 km/u, maar dan valt de ondersteuning uit.
  2. De gemotoriseerde fiets heeft een vermogen tot 1000 watt en haalt ook 25 km/u. Meestal kan de motor ook autonoom ondersteuning bieden en hoeft u dus niet te trappen als u dat niet wilt. De gemotoriseerde ondersteuning valt uit als u sneller rijdt dan 25 km/u.
  3. De speed pedelec of high speed e-bike of snelle elektrische fiets heeft een vermogen tot 4000 watt, haalt 45 km/u en biedt ook ondersteuning boven de 25 km/u. Bij veel modellen werkt  de motor ook autonoom.

 

Welke verplichtingen?

Vanaf 1 oktober moet u voor de speed pedelec een rijbewijs, een nummerplaat en een verzekering hebben. En u draagt een helm als u fietst en bent minimum 16 jaar oud.  Snelle elektrische fietsen worden met andere woorden door de wetgever beschouwd als bromfietsen. Voor gemotoriseerde fietsen moet u ook een verzekering afsluiten als de motor autonoom werkt (zonder trappen dus). Minimumleeftijd is dan ook 16 jaar.

Voor de gewone elektrische fiets gelden deze verplichtingen niet.

 

En de fiscale aftrekbaarheid?

De gewone elektrische fiets is voor 120% aftrekbaar als u er eentje koopt voor uzelf of uw werknemer. U schrijft hem af op minstens 3 jaar. Bijkomende voorwaarde voor die aftrekbaarheid is wel dat u de fiets gebruikt voor woon-werkverkeer. Voor bijkomende kosten die u maakt voor de fiets (fietsslot, onderhoud, herstellingen, fietstas, fietsenrek of fietsenstalling, fietshelm,…) geldt hetzelfde regime: 120% aftrekbaar!

Wat de speed e-bike betreft, moeten we u teleurstellen: die is ‘maar’ voor 100% aftrekbaar voor zover u de speed pedelec gebruikt voor beroepsmatige doeleinden.

 

Fietsvergoeding voor elke fietser?

U kunt uw medewerker een belastingvrije fietsvergoeding toekennen van 0,22 euro per kilometer voor het woon-werkverkeer, tenminste als die werknemer met een gewone fiets of een elektrische fiets rijdt. Voor uw vennootschap is deze vergoeding 100% aftrekbaar. De speed pedelec fietsers vallen uit de boot: zij hebben geen recht op een belastingvrije fietsvergoeding. Bijkomend nadeel is dat u voor deze speed pedelec ook nog eens privé belast kan worden. Voor een gewone elektrische fiets tot 25 km/u is dat niet het geval.

 

Bike to work!

Maak dus een goeie keuze als u een fiscaal interessante fiets zoekt! Nog een bijkomend voordeel: op de website van Bike to Work kunt u en uw werknemers punten verzamelen voor elke kilometer woon-werkverkeer die u met de fiets aflegt. Die punten kunt u omruilen voor heel wat voordelen! Succes!

 

Cools Tax & Accountancy
Fruithoflaan 124 b 12/13
2600 Berchem
BE 0715.762.505

T: + 32 3 451 20 00
M: info@cools-taxacc.be

Openingsuren
Ma – Do: 9.00 u – 16.30 u
Vr: 9.00 u – 15.30 u

Inspiratie in uw mailbox?

Shtick was here.